12 June 2017

Brownies: Chocolate Makes Dina Happy

Assalamu'alaikum!

So, as promised, I'll share my Brownies secret! Hashtag Kak Dina's Tips and Tricks hiks! ;)

Tapi sebelum tu, I'm a human. I do make mistakes. So, in order to get a perfect taste of Brownies, It took me four times to do so. My very first attempt, which is I tak ambil gambar, RENTUNG! Rentung gais. Hahaha. Tapi pengajarannya, jangan careless. Semua dah betul except for selector. I lupa nak check, dia panas bahagian atas je. Sedap tu sedap. Cuma atas dia hodoh nau, hitam. Tapi guess what? Habis jugak adik-adik I makan. Dia rasa pahit-pahit manis.



First dengan second attempt, I buat hari yang sama, 6th June 2017. Atas ni gambar Brownies bagi percubaan kedua. Rasa dia biasa & kering sikit. I tak sure mana silap dia. Cuma yang I boleh cakap, I tak sukat bahan accurately untuk yang kedua ni. Sebab? I malas. Tapi habis jugak yang ni pun xD



Percubaan yang seterusnya pada 9th June 2017. I buat sebab adik I balik. Sedap memang sedap. Tapi LEMBIK. Tekstur atas dia MEREKAH. Rasa macam makan moist choco cake instead of Brownies.

Brownies tak rupa brownies. Melekat dalam loyang tu. Nasib letak alas bawah dia.

But still, HABIS malam tu jugak! Dasyat adik-adik I.

NOW THE 4TH ATTEMPT

11th June 2017 


PERFECTO!

Jadi baru sekarang berani nak share resepi yang I buat. Korang boleh try.

Bahan-bahan ni I list out basically untuk beginners. Just in case korang tak pernah bake sebelum ni. Jadi entri ni dapat lah bantu sikit-sikit. Mana la tahu raya ni brownies jadi one in your must bake menu ke? Kan? (Ruang kosong tu later I update eh).



Quantity
Needed
1
Beryls Dark Compound Chocolate
1 kg
250 g
2
Buttercup
1 kg
³/₄ cup
3
Serbuk Koko
0.5 kg
¹/₄ cup
4
All-purpose flour
1 kg
³/₄ cup
5
Garam

1 teaspoon
6
Eggs
10
2
7
Sugar
250 g
1¹/₄ cups
8
Vanilla
25ml
2 teaspoons





Square Board
1
10"

Square Tin
1
9"x 9"x 3"

Stainless Steel Whisk
1
10 Inches

Flour Sifter: Ayak Tepung
1
15 cm


P R E P A R A T I O N

  1. Panaskan oven dulu, 180°C.


2. Separuh potong dadu. Separuh lagi cairkan.

3. Mix butter (yang dah dicairkan) dengan gula, masukkan telur dgn esen vanilla, mix dalam 1-2 minit sampai mixture tu jadi fluffy dan warna cerah.

4. Masukkan coklat yang dah dicairkan (pastikan tak terlalu panas, kalau tak nanti telur tu masak), lepastu ayakkan tepung, serbuk koko, dan garam.

5. Gaulkan semua bahan tu, tapi hati-hati jangan overmix, nanti brownies jadi tekstur macam kek.


6. Masukkan separuh lagi coklat yang dah potong tadi. Part ni korang boleh buat salah satu cara. Nak gaul siap-siap sebelum tuang dalam loyang, atau dah tuang, baru tabur atas dia. Jangan lupa sapu butter dekat dalam keliling loyang dan alas tau.


7. Bakar selama 20-25 minit, terpulanglah nak tahap kelembapan (bukan kebodohan) brownies macam mana. Hahaha!



Few simple steps and you are ready to go! TADAAA! Dah siap.

Rasa chocolate yang kita tabur or mix last tu, cair dalam mulut. Tekstur akhir kalau tabur chocolate atas dia, akan jadi mcm dalam gambar. Kalau dah mix dulu baru tuang dalam loyang, kedut atas dia kan jadi smooth je. But both have a great taste ;D

Potong je, terus kena sambar. Tak menyempat. Paling banyak makan, cuba teka siapa? ABAH la siapa lagi. One thing people should know is, benda yang I selalu masak, bake... Semua favorite Abah.

I ada satu perangai, I rasa pujian Abah je paling ikhlas. Dan I cuma suka kena puji dengan Abah. Kalau orang lain puji, I tak rasa apa sangat. Tapi pujian daripada mulut Abah tu sangatlah bermakna. Orang lain kaki bodek. Cover banyak. Tapi Abah bila I buat tak jadi sebelum ni, Abah jujur je cakap mana yang tak okay. So, I nak try lagi sampai Abah kata lulus.

& I MADE IT GAISSSS! ALHAMDULILLAH.

There's no reason to give up. Try and try again. Tak rugi kan terus usaha, terus mencuba? Orang malas tu yang takmo cuba, takmo baiki kesilapan, dia yang rugi. Jangan jadi orang yang rugi ok! Don't let anyone or anything hold you back.

Okay dah. Semoga bila kalian masak untuk mak ayah, suami & anak-anak, dan mereka suka... I harap I dapat saham pahala jugak in shaa Allah, aamiin!

Till next time :) 

No comments:

Post a Comment

Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari kemudian maka hendaknya dia berbuat baik kepada jirannya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari kemudian maka hendaknya dia berkata baik atau diam.

(HR. Bukhari Muslim, Ahmad, dan Tirmidzi)